måndag 17 december 2012

Lakritschokladmousse

Den här hittade jag på för ganska länge sedan, och har spridits i bekantskapskretsen så den numera går under namnet Victorias chokladmousse. Jag bjuder gärna (och ofta!) på det här när jag har gäster, och precis alla (utom han som inte tycker om choklad) tycker den är jättegod och frågar var man kan köpa lakritspulver. Dessutom, enkel och snabb att göra och kan göras helt klar några timmar innan gästerna kommer.


Lakritschokladmousse (4 portioner)
3 dl vispgrädde (40%)
100 gram mörk choklad
1 äggula
4 tsk lakritspulver

Smält chokladen i en kastrull (det går bra om man bara har låg värme, enklare än vattenbad och sånt trams). Ta av från värmen, låt svalna och rör ner äggulan. Blanda med ganska löst vispad grädde, rör ner lite grädde i taget tills allt är blandat. Spritsa eller skeda i formar och strö över lakritspulvret. Pulvret smälter och blir till en svart, seg sås, både snyggt och gott. Om man vill ha lakritssmak i moussen kan man röra ner några teskedar i moussen också, eller i t ex en tredjedel av moussen, och rippla med de andra två tredjedelarna.


3 kommentarer: