torsdag 25 juli 2013

Grillad lax med baconlindad sötpotatis, stekt vitkål och ädelostsås

Vilken härlig blandning av sött, salt och fett det här blev! Gott till en kall chablis en varm sommarkväll.


Grillad lax med baconlindad sötpotatis och ädelostsås (4 portioner)
4 laxfiléer
2 sötpotatisar
1 paket bacon
1 dl creme fraiche
50 gram ädelost
salt, peppar

Salta och peppra laxen. Tvätta potatisen och dela i halvor eller klyftor beroende på storlek. Förkoka potatisen i några minuter. Linda dem sedan i bacon. Grilla. Klart! Till det: en sås på creme fraiche och ädelost som mosas ihop och eventuellt kryddas med en droppe honung eller lite peppar.

Det hade funkat bra med "bara" potatisen, laxen och såsen, men jag gjorde stekt vitkål med ädelost också, mest för att jag hade vitkål som jag var tvungen att använda. Bra beslut ändå, för det blev himla gott.

tisdag 23 juli 2013

Stekt vitkål med ädelost

Det här är en variant på det här. Men vegetarisk, och med en pikant touch av ädelost.


Stekt vikål med ädelost (4 portioner)
0,5 vitkålshuvud, strimlat
1 rödlök
50 gram smulad kvilbille eller annan smakrik ost
ca 15 romanticatomater
smör att steka i, ca 50 gram
salt, peppar och vinäger

Smält smöret och stek sedan kål och rödlök på medelvärme. Salta och peppra efter smak, och häll i några droppar vinäger. Rör ner tomaterna på slutet, så de hinner bli varma, och avsluta med att röra ner osten när du har tagit stekpannan av spisen.

Gott till allt som mår bra av ost, och om man vill ha sås till (själv vill jag ALLTID ha sås) så blir det gott med 50/50 creme fraiche och ost.

onsdag 17 juli 2013

Stekt vitkål med bacon och tomat

Vitkål måste vara den perfektaste grönsaken. Jag kan inte komma på något annat som både är så gott och billigt på samma gång, förutom vatten då. Extra gott nu, när man kan få tag på färsk vitkål!



Stekt vitkål  med bacon och tomat (4 portioner)
0,5 normalstort vitkålshuvud, strimlat
1 rödlök
ca 15 romanticatomater
1 ask tärnat bacon
smör att steka i, ca 50 gram
vitvinsvinäger, salt och peppar

Stek baconet. När det är klart, lägg på papper för att rinna av, men låt fettet vara kvar i pannan. Lägg i en rejäl klick smör och fyll på med vitkål och lök, stek på medelvärme så kålen blir mjuk och fantastisk, men inte så den får färg, det tar en kvart eller så. Salta och peppra enligt smak, och glöm inte hälla i några droppar vinäger!

När det återstår några minuter tills maten ska stå på bordet (dvs hit kan man förbereda långt i förväg), häll i tomaterna och baconet och låt det bli varmt. Passar bra till grillat men funkar även som egen rätt.